Rapport

Nasjonal beregning av mengde matsvinn på forbrukerleddet

Sammendrag

Det ble 23 juni 2017 inngått en bransjeavtale mellom Regjeringen ved fem departementer
og matbransjen ved 12 bransjeorganisasjoner med mål om å redusere mengden matsvinn i
Norge med 20 % innen 2020, 30 % innen 2025 og 50 % innen 2030. En meget stor andel
av matsvinnet oppstår i privathusholdningene. Det er derfor viktig å utvikle gode systemer
som gir pålitelige tall for utviklingen i matsvinnet her.
Matbransjen har ansvar for å iverksette tiltak som kan bidra til at forbrukere kaster mindre
mat og å frembringe statistikk for matsvinn fra matindustrien, grossist- og dagligvareleddet
og serveringsbransjen. Myndighetene har ansvaret for å kartlegge matsvinnet i
forbrukerleddet og sammenstille nasjonal statistikk i denne sammenheng.
Det har vært knyttet en god del usikkerhet til tidligere beregninger av matsvinn fra
husholdninger. Målet med dette prosjektet har for Miljødirektoratet vært å få en ny
oppdatert referanseverdi for fremtidig måling i utviklingen av matsvinn. Videre har det vært
behov for en klar metode for denne type beregninger og innspill til hvordan det kan
organiseres og finansieres.

Emneord
Les hele
Opphav
Publiseringsdata

Publisert

januar 2020

Kategori

Språk

Norsk
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.